Χαιρετισμός Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

ΒΟΥΛΑΣ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Χαιρετίζω  τη σημερινή ενημερωτική παρουσίαση, η οποία  έχει σκοπό να δώσει την δυνατότητα, μέσω της συζήτησης και  ανταλλαγής απόψεων, να καταρριφθούν με επιστημονικά κριτήρια οι μύθοι γύρω από την ομοιοπαθητική και να τεθούν οι βάσεις για την σωστή  χρήση της από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς – τους ιατρούς.

 Ο Ιπποκράτης διατύπωσε  αφενός  τον νόμο των εναντίων, θεμελιώδη αρχή της Ιατρικής, αναφέροντας «τα ενάντια τοις εναντίοις εισίν ιήματα»  και αφετέρου τον  νόμο των ομοίων «δια τα όμοια  νούσος γίγνεται και δια τα όμοια προσφερόμενα  εκ  νοσευόντων υγιαίνεται», βασική αρχή της ομοιοπαθητικής, θέτοντας έτσι τις βάσεις της ποικιλότητας στην θεραπεία από την εποχή εκείνη.

Η Ιατρική είναι μία και ενιαία.

Στην φάση της οργάνωσης της ως επιστήμης χρησιμοποίησε τις φυσικές φαρμακευτικές πρώτες ύλες για  φαρμακευτικά  όπλα στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Εν συνεχεία με την αλματώδη εξέλιξη της φαρμακευτικής χημείας, ο μεγαλύτερος όγκος των φαρμάκων της συμβατικής ή άλλως αλλοπαθητικής, προέρχεται από τον χημικό και μόνο ένα μικρό μέρος από τον φυσικό χώρο, ενώ τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσίες που προέρχονται από την φύση (φυσικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης), παρασκευάζονται αποκλειστικά με φυσικό τρόπο και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ από το 1994.

Κάποιοι που θέλουν την ομοιοπαθητική εκτός ιατρικού χώρου, ώστε να βρίσκεται και εκτός ελέγχου της πολιτείας, συνεχίζουν να συντηρούν ανακρίβειες και μύθους γύρω από αυτήν, που σήμερα τείνουν ή έχουν καταρριφθεί ολοκληρωτικά.

Ισχυρισμοί του τύπου: «υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ συμβατικής Ιατρικής και ομοιοπαθητικής, γι’ αυτό δεν πρέπει ο ασθενής να λέει στον ειδικό  ιατρό  ότι κάνει ομοιοπαθητική διότι θα απαιτήσει να την διακόψει», ή «τα χημικά φάρμακα είναι τελείως βλαβερά και εγκυμονούν μόνο κινδύνους για όποιον τα παίρνει, ενώ ωφελούν μόνο τις φαρμακοβιομηχανίες», ή «το ομοιοπαθητικό φάρμακο αντιδοτείται από τα χημικά φάρμακα και πριν την χορήγηση του πρέπει να διακόπτεται κάθε αλλοπαθητική αγωγή για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός»… είναι φανατικοί και επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία μύθοι, που χρησιμοποιούνται στην καλύτερη των περιπτώσεων από άγνοια ……! Τα κακώς κείμενα σε σχέση με το χημικό φάρμακο και την μη ορθή χρήση του, δεν μπορεί να γενικεύονται σε επικίνδυνους για την δημόσια υγεία αφορισμούς.

 Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έκπληκτοι παρακολουθούμε άτομα που δεν έχουν αποφοιτήσει από Πανεπιστημιακές Ιατρικές σχολές να αυτοαποκαλούνται «ομοιοπαθητικοί»,  να απαιτούν νομιμοποίηση και να ασχολούνται επαγγελματικά με παροχή υπηρεσιών υγείας. Η έλλειψη παρενεργειών του ομοιοπαθητικού φαρμάκου δεν δικαιολογεί ακροβασίες ως προς την υγεία, διότι ή μεγαλύτερη «παρενέργεια» ενός που δεν έχει σπουδάσει ιατρική, είναι ότι δεν μπορεί να θέσει την σωστή διάγνωση, άρα καθυστερεί την ενδεικνυόμενη θεραπεία. Αυτό μόνο ο γιατρός έχει την δυνατότητα να το κρίνει.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία πρέπει πάντα να εφαρμόζεται με σωστό τρόπο, από  ιατρούς και με σεβασμό στην ιατρική δεοντολογία.

 Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει την χρονική διάρκεια, τις εξετάσεις και τις διαδικασίες για την απόκτηση άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. Όποιος δεν περάσει μέσα από αυτές τις σπουδές και τις νόμιμες διαδικασίες δεν δικαιούται, βάσει του νόμου, να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα.

Επίσης, ο νόμος είναι που ορίζει και την ιατρική πράξη και καθορίζει τις ευθύνες αυτού που την ασκεί, δηλαδή του ιατρού. Η ιατρική πράξη περιέχει την διάγνωση και την θεραπεία. Δεδομένου ότι η ομοιοπαθητική  είναι ιατρική πράξη, καθότι εμπεριέχει διάγνωση και θεραπεία, βάσει νόμου, πρέπει να ασκείται μόνο από ιατρούς. Για κάθε άλλον είναι μη νόμιμο και το αδίκημα που διαπράττει κάποιος σε αυτή την περίπτωση είναι αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος πράγμα που πρέπει να καταγγέλλεται στον εισαγγελέα. Η θέση του ΙΣΧανίων είναι να περιφρουρεί και να προστατεύει την υγεία των πασχόντων συνανθρώπων από την άσκηση (ομοιοπαθητικής) Ιατρικής από μη ιατρούς. Ανθρώπους που με τις πρακτικές τους αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία δεν πρέπει και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε.

Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στην σημερινή ενημερωτική παρουσίαση.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Βούλα Ορφανουδάκη

Παιδοχειρουργός 

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων